Založ si blog

Me Too aneb globálny problém, ktorý treba riešiť

 

Slovné spojenie „#metoo“, ktoré v preklade znamená „mne tiež“ alebo „ja tiež“ sa internetom šíri ako vírus. Ženy z celého sveta pridávajú toto označenie pod svoje príspevky a fotky. Spomínaným „heštegom“ sa označujú a priznávajú problém všetky, ktoré zažili sexuálne obťažovanie alebo boli sexuálne zneužité.

 

Ako prvá na Tweetteri v polovici októbra vyzvala ľudí k hromadnému priznávaniu americká herečka a aktivistka Alyssa Jayne Milano.

 

 

Preklad : Ja tiež. Povedz ďalej : Ak by všetky ženy, ktoré boli sexuálne obťažované alebo zneužívané napísali „ja tiež.“ ako status, mohli by sme ľuďom ukázať veľkosť tohto problému.“

 

V čase, keď Alyssa tweet zverejnila ani len netušila, aké svetové rozmery jej nápad dosiahne. Viac ako pol milióna žien po celom svete siahli na dno svojej hrdosti a verejne sa priznali, aby poukázali na dôležitosť riešenia tohto problému. Príspevky nemajú vyvolávať medzi verejnosťou ľútosť, sústrasť či žiadať pomstu. Ide o prosté konštatovanie a poukázanie na veľkosť problému, ktorý nikto nerieši.

 

Ak si myslíte, že jediné, ktoré s nepríjemnými priznaniami „vyšli s kožou na trh“ boli ženy, tak Vás prekvapí fakt, že 30% priznaní tvorili práve mužské priznania. Natíska sa teda otázka, či je sexuálne zneužívanie problém žien, mužov alebo celého ľudstva.

 

Harvey Weinstein, Bush senior a ďalší?

 

Výzvu Alyssy podporilo aj množstvo známych celebrít – medzi nimi aj Angelina Jolie alebo Gwyneth Paltrow, ktoré vzniesli obvinenia zo sexuálneho zneužívania a znásilnenia proti filmovému producentovi a hollywoodskemu magnátovi Harveymu Weinsteinovi. Vyjadrila sa aj bývala hviezda v televízií Charmed, Rose McGowan. Okrem obvinenia zo sexuálneho znásilnenia Harveym uverejnila otvorenú kritiku Weinsteinovej a hollywoodskej kultúry objektivizácie žien.

 

Medzi ďalšími obvinenými je aj bývalý prezident USA George H.W. Bush. Dnes už 30-ročná Rozi Corriganová priznala, že sa jej prezident pri spoločnom fotení dotkol zadku.

 

V odkaze na Instagrame sa objavilo ďalšie obvinenie na prezidenta od herečky Heather Lindovej, ktorá tiež priznala, že sa cítila nepríjemne a sexuálne obťažovaná, keď si od neho vypočula oplzlý vtip. „Jeho ochrankár mi povedal, že by som pri pózovaní na fotografiu nemala stáť vedľa neho,“ napísala ďalej Lindová.

Ďalšia herečka Jordana Grolnicková uviedla, že má podobnú skúsenosť. Bush jej podľa  jej výpovede pri fotení siahol na zadok, do ktorého zaboril ruku. „Prítomní sa zasmiali, niektorí preto, lebo sa cítili nepríjemne,“ uviedla.

 

Prezident sa po obvineniach ospravedlnil. Zakaždým sa snažil odľahčiť atmosféru a zažartovať, že v spomínaných prípadoch, keď tľapkal ženy po ich zadnej časti, myslel to dobrovoľne. Niektorí to vnímajú ako vrcholne neprijateľné, najmä takou známou osobnosťou, ktorá bola kedysi lídrom slobodného sveta, iní to vidia ako nevinný žart.

 

 

George H.W. Bush sa ospravedlnil herečke po tom,

čo ho obvinila v kampani #metoo zo sexuálneho zneužívania.

 

 

 

 

 

Aby sme to nehádzali len na mužov…

 

Medzi obvineniami sa objavilo aj jedno z mužskej strany. Michael Anello, bývalý šéf bezpečnostnej služby svetoznámej speváčky Mariah Carey, sa priznal, že sa cítil sexuálne zneužitý. Počas cesty do Cabo San Lucas ho Mariah požiadala, aby jej odniesol do hotelovej izby batožinu. V čase, keď prišiel do izby s kuframi, mala na sebe Mariah iba priehľadné negližé. Vraj sa pokúsil odísť, ale speváčka trvala na tom, aby batožinu odniesol. Pripustil však, že k fyzickému kontaktu neprišlo.

 

Na obvinení by nebolo nič zlé, ak by Michael nepožadoval „bolestné“ takmer 800 tisíc dolárov. Vidieť mierne odhalenú speváčku predstavuje skutočne taký šok, ktorý je možné vyliečiť len takou vysokou sumou?

 

Odpoveď nechám na Vaše zváženie.

Toto obvinenie vo mne však vyvolalo mierne poburujúci pocit. Ženy sa snažia poukázať na obrovský problém a verejne sa priznávajú k zážitkom, ktoré by nepovedali takmer nikomu a niekto sa na tejto citlivej téme chce len „nabaliť“.

 

Je sexuálne zneužívanie skutočne tak rozšírené?

 

Aj francúzske ženy odpovedali jasne. V jedenástich francúzskych mestách sa konali protesty žien proti sexuálnemu zneužívaniu a obťažovaniu. Podľa štatistík sa vo Francúzsku stane obeťou znásilnenia alebo pokusu o znásilnenie viac ako 80-tisíc žien každoročne. Len 10% to nahlási sa políciu. Rozhodne je toto číslo alarmujúce.

 

Je desivé, koľko rokov prešlo, kým sa tento obrovský problém začal riešiť globálne. Znásilnenia a sexuálne obťažovania sa stali až hrozivo všedné. So sexuálnym obťažovaním má skúsenosti množstvo žien, ktoré sa pred tým báli priznať alebo to jednoducho museli brať ako bežnú vec, ktorá sa akceptuje. V ktorom storočí to žijeme, aby sa ženy ešte stále cítili neisté, utlačované a pokorné viac než je potrebné?

 

 

„Ženy, buďte poddané mužom!“

 

Vo všeobecnosti platí (platilo) akési pravidlo, že žena má byť mužovi poddaná. Viď niektoré kultúry, ktoré tento princíp dodržujú veľmi prísne dodnes. Ale v slobodnej Európe by sme mali dodržiavať ťažko vybojované zrovnoprávnenie žien, či nie?

 

Ženy prehovorili a majú toho dosť. A ja sa im vôbec nečudujem. Množstvo mužov chápe potľapkania po zadku, popiskovania, nevhodné slová, vtipy, pohľady, ako nevinné. Pritom my, ženy, sa pri tom cítime neisto, zahanbujúco, frustrovane. Avšak, mlčíme o tom. Nechceme sa predsa vykresliť ako „histerky“.

 

Veľa mužov má k tejto téme jednoduché stanovisko. „My za nič nemôžeme. To ženy sa obliekajú vyzývavo!“ Urobiť všetko preto, aby presunuli zodpovednosť na kohokoľvek iného ako na seba, to je také bežné pri ľudskej rase, bohužiaľ. Často tam, kde je deklarovaná etika sebaovládania a sexuálnej čistoty, býva v hĺbke ukrytá živočíšna chlapská nadradenosť a túžba ovládať.

 

Ženy, odhliadnuc od oblečenia, líčenia, tvaru postavy, sú v prvom rade ľudské bytosti, ktoré upozorňujú na to, že ich muži obťažujú nemiestnymi poznámkami a degradujú ich z rovnocenných partnerov na sexuálne objekty.

 

My, v prvom rade ľudia

 

Áno, vy chlapi ste silnejší, zdatnejší, mocnejší, razantnejší, mohutnejší. Možno ste to ako mladí počuli málo, a preto si teraz potrebujete dokazovať svoju silu a nadradenosť. Ak Vás moje slová zahriali pri srdci, tak prosím. Ak Vám to pomohlo uvedomiť si, že sa nemusíte správať ako zvieratá, aby sme Vás my ženy rešpektovali, tak si tú vetu pre istotu prečítajte ešte zo desaťkrát. A naučte sa rešpektovať vy nás.

 

Možno nemáme mocné svaly, veľkú silu, statnú postavu, ale máme tú citlivú stránku, ktorá Vám v niektorých situáciách zjavne chýba. A či veríte alebo nie, hoci sú Vaše svaly atraktívne, nie je nič viac príťažlivé ako dospelý, vyzretý a uvedomelý chlap s inteligenciou a vhodným správaním.

 

 

Nemôžeš vedieť. .. nikdy

28.07.2018

Milý denníček, mám ťa ako lacnejšiu náhradu terapeuta. Tu opäť Romana. Som zúfalá! Je 24.novembra a za mesiac sú Vianoce. Veríš tomu? Takto pred rokom som bola nadšená z vlastnoručnej výzdoby v celom byte a s veľkým úsmevom sa ovíjala Marekovi okolo pliec. Bola som šťastná. Bože, nie. Bola som falošne šťastná. A čo je vlastne šťastie? Ježiš.. zase [...]

ONA

28.07.2018

Je pravda, že som tam nešiel náhodou. Bar Vaše potešenie bol od môjho domu niekoľko kilometrov, ale vždy to stálo za to. V nabitom kalendári plnom obchodných stretnutí, som si štvrtky večer vyhradzoval práve pre ňu. Nebola typ ženy, za ktorou sa otočí každý chlap. Nemala tie správne krivky. Plné prsia a oblé boky. Nevyžarovala z nej tá dravá sexualita, s akou som sa [...]

Čo budeš, ak budeš veľká?

10.07.2018

Keď som bola malé dievča, pýtali sa ma, čo budem, ak vyrastiem. V tej dobe som odpovedala veci ako raketová fyzička, biochemička, finančná plánovačka, analytička počítačových systémov. Ani by mi nenapadlo, že som si mala vytýčiť oveľa ľahší cieľ. Počas života som zistila, že fyzika, matematika a ani počítačové systémy nie sú odbory, v ktorých budem vynikať. [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 85394x
Priemerná čítanosť článkov: 2755x

Autor blogu

Kategórie